Werkwijze
Bij Stichting A&B proberen wij altijd met maatwerk te werken. Wat bij de ene niet mogelijk is, kan bij de andere misschien wel. Buiten onze vaste huisregels om is er daardoor veel mogelijk in overleg. Dit overleg is in combinatie met het netwerk van de jongere die bij ons woont. De wettelijk vertegenwoordiger van de bewoner heeft de regie en bepaald over het algemeen wat wel en niet mogelijk is. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de planning omtrent logeren of (bel)contact met ouders/familie.
’s Avonds willen we graag dat iedereen om 21.30 uur binnen is. Onder binnen zijn verstaan wij op ons terrein zijn. Buiten spelletjes doen of bijvoorbeeld op de trampoline springen mag uiteraard tot bedtijd. Weekends/vakanties is dit om 22.30 uur. Dit is uiteraard leeftijdsafhankelijk. Roken mag bij ons niet onder de 18 jaar en wie boven de 18 jaar niet rookt als hij/zij bij ons komen, mag er nadien ook niet meer aan beginnen bij ons. Wie wel rookt, doet dit op vaste tijden en op een vaste plek en bij niet-rokers uit de buurt. Verder is beperkt computergebruik mogelijk. Niet iedereen mag op het internet, facebook of instagram. Dit is per jongere verschillen, ook leeftijdsafhankelijk en ook deze regels worden over het algemeen bepaald door de wettelijk vertegenwoordiger. Hetzelfde geldt voor het wel of niet hebben van een mobiele telefoon. Alleen degenen die daar goed mee om kunnen gaan mogen daar gebruik van maken, met toestemming van de wettelijk vertegenwoordiger.
Elke zaterdag krijgen de jongeren zak-/kleedgeld. De hoeveelheid is leeftijdsafhankelijk. Entree gelden van bijvoorbeeld gezamenlijke uitstapjes naar pretpark/bioscoop/zwembad o.i.d. wordt door ons bekostigd. Als onze jongeren willen winkelen worden er vaste tijden afgesproken. Meestal wordt er in de vakanties een ochtend/middag uitgetrokken om met elkaar kleding te gaan kopen en wordt hier een uitstapje van gemaakt. Met mooi weer maken we daar tevens een fietstocht van.
Ter bescherming van zowel de stichting en alle jongeren hebben wij buitenom camera’s geplaatst. Dit om te voorkomen dat er onverwachte dingen gebeuren. De camera’s houden inbrekers buiten de deur en buiten dit om brengt het rust in de groep.
De kinderen van het speciale onderwijs, cluster 3 en 4, gaan over het algemeen met taxi vervoer naar school/stage. Dit om te voorkomen dat zij onderweg ergens blijven hangen en/of ongeoorloofde dingen gaan doen.
Wat wel erg belangrijk is, is dat wij bovenstaande aanhouden in een zo huiselijk mogelijke situatie. Het gezinsgevoel moet goed aanwezig zijn. Het is daarom erg fijn dat ons team al voor een langere periode stabiel is en de groepsbegeleiding dus goed bekend is met iedere bewoner. Ook krijgt elke bewoner een vaste coach aangewezen met wie zij hun problemen of vragen 1 op 1 kunnen bespreken. Voor deze jongeren is het erg belangrijk dat zij steeds eenzelfde aanspreekpunt hebben bij hun kleine en grote problemen.
