Woonvorm

Bij Stichting A&B wonen kinderen/jongeren met verschillende beperkingen; o.a. ASS, ADHD, hechtingsproblematiek, psychiatrische problemen, spina bifida, Down syndroom en fragiel X syndroom. Omtrent begeleiding gaan we bij iedere cliënt uit van maatwerk begeleiding. Hierbij wordt gekeken wat iemand zijn of haar mogelijkheden zijn en hier wordt rekening mee gehouden. De leeftijden variëren van zes jaar tot dertig jaar, maar ouder of jonger is geen probleem.

In de vakanties zijn er af en toe speciale activiteiten. Denk hierbij aan schaatsen in Groningen of Heerenveen, zwemmen in Drachten,  een dierentuin-bezoek of zelfs naar een pretpark. Zelf activiteiten organiseren is ook iets wat de jongeren leren. Zo hebben ze tijdens Halloween zelf een spokentocht in het bos georganiseerd waarbij iedereen, afhankelijk van zijn of haar mogelijkheden, een steentje moest bijdragen.

In 2016 zijn wij gestart met een echte vakantie naar het buitenland met alle cliënten. Dit willen we proberen elke 2 jaar te herhalen. In 2016 zijn wij naar de Ardennen in België geweest en in 2018 naar Sauerland, Duitsland. Deze vakanties zijn goed voor het versterken van de groepsdynamiek en sfeer onderling. Buiten dat om is het gewoon ontzettend leuk om cliënten die normaal niet de mogelijkheid hebben om naar het buitenland te gaan ze dit nu wel te kunnen bieden.

Overigens betekent dit niet dat wanneer er geen vakanties zijn er niets gebeurd. In gewone periodes wordt er wekelijks gesport samen met een gediplomeerd begeleidster; zomers lekker buiten en ’s winters in de sporthal. Ook verdienen de tuin en de dieren dagelijkse aandacht.

Belangrijk is en blijft dat alles gebeurd in een zo huiselijk mogelijke sfeer. Het gezinsgevoel moet aanwezig zijn. Daarom zijn wij nog altijd veel aanwezig en fungeren wij als belangrijk aanspreekpunt voor de jongeren.

Belangrijk is en blijft dat alles gebeurd in een zo huiselijk mogelijke sfeer

Werkwijze

Bij Stichting A&B proberen wij altijd met maatwerk te werken. Wat bij de ene niet mogelijk is, kan bij de andere misschien wel. Buiten onze vaste huisregels om is er daardoor veel mogelijk in overleg. Dit overleg is in combinatie met het netwerk van de jongere die bij ons woont. De wettelijk vertegenwoordiger van de bewoner heeft de regie en bepaald over het algemeen wat wel en niet mogelijk is. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de planning omtrent logeren of (bel)contact met ouders/familie.

’s Avonds willen we graag dat iedereen om 21.30 uur binnen is. Onder binnen zijn verstaan wij op ons terrein zijn. Buiten spelletjes doen of bijvoorbeeld op de trampoline springen mag uiteraard tot bedtijd. Weekends/vakanties is dit om 22.30 uur. Dit is uiteraard leeftijdsafhankelijk. Roken mag bij ons niet onder de 18 jaar en wie boven de 18 jaar niet rookt als hij/zij bij ons komen, mag er nadien ook niet meer aan beginnen bij ons. Wie wel rookt, doet dit op vaste tijden en op een vaste plek en bij niet-rokers uit de buurt. Verder is beperkt computergebruik mogelijk. Niet iedereen mag op het internet, facebook of instagram. Dit is per jongere verschillen, ook leeftijdsafhankelijk en ook deze regels worden over het algemeen bepaald door de wettelijk vertegenwoordiger. Hetzelfde geldt voor het wel of niet hebben van een mobiele telefoon. Alleen degenen die daar goed mee om kunnen gaan mogen daar gebruik van maken, met toestemming van de wettelijk vertegenwoordiger.

Elke zaterdag krijgen de jongeren zak-/kleedgeld. De hoeveelheid is leeftijdsafhankelijk. Entree gelden van bijvoorbeeld gezamenlijke uitstapjes naar pretpark/bioscoop/zwembad o.i.d. wordt door ons bekostigd. Als onze jongeren willen winkelen worden er vaste tijden afgesproken. Meestal wordt er in de vakanties een ochtend/middag uitgetrokken om met elkaar kleding te gaan kopen en wordt hier een uitstapje van gemaakt. Met mooi weer maken we daar tevens een fietstocht van.

Ter bescherming van zowel de stichting en alle jongeren hebben wij buitenom camera’s geplaatst. Dit om te voorkomen dat er onverwachte dingen gebeuren. De camera’s houden inbrekers buiten de deur en buiten dit om brengt het rust in de groep.

De kinderen van het speciale onderwijs, cluster 3 en 4, gaan over het algemeen met taxi vervoer naar school/stage. Dit om te voorkomen dat zij onderweg ergens blijven hangen en/of ongeoorloofde dingen gaan doen.

Wat wel erg belangrijk is, is dat wij bovenstaande aanhouden in een zo huiselijk mogelijke situatie. Het gezinsgevoel moet goed aanwezig zijn. Het is daarom erg fijn dat ons team al voor een langere periode stabiel is en de groepsbegeleiding dus goed bekend is met iedere bewoner. Ook krijgt elke bewoner een vaste coach aangewezen met wie zij hun problemen of vragen 1 op 1 kunnen bespreken. Voor deze jongeren is het erg belangrijk dat zij steeds eenzelfde aanspreekpunt hebben bij hun kleine en grote problemen.

Meer informatie

Weekend opvang / Logeerhuis

Eind 2019 is besloten om voorlopig te stoppen met het logeerhuis, vanwege de bezuinigingen en de hoge werkdruk. Onze excuses hier voor.

Meer informatie